Colin Janse:
‘De vijfde klasse past niet bij HSC ’28’

Voor het eerst sinds tien jaar komt HSC ’28 niet in de vertrouwde vierde, maar in de vijfde klasse uit. Aan keeper Colin Janse (22) en zijn ploeggenoten de taak om na één seizoen de kelder van het amateurvoetbal weer te verlaten.

Colin Janse voetbalde vanaf zijn vijfde voor MOC’17 uit Bergen op Zoom. Toen hij de overstap maakte naar de senioren, wilde de keeper graag voor zijn kans gaan bij MOC 1. “Toen ik die kans (niet helemaal terecht) niet gehad heb, belde HSC’28 of ik bij die club wilde gaan keepen. Daar had ik wel oren naar. Zeker omdat ik verhuisd ben naar Heerle. Ik woon echt letterlijk op slechts één minuutje lopen van ons sportpark, dat is ideaal”, vertelt Janse. “Bovendien had ik ook een heel goed gevoel bij de club en kende ik al wat spelers. Het is een echte dorpsclub, waar men elkaar kent. Daarom is het vaak ook gezellig en is de sfeer altijd goed.”

In zijn eerste seizoen onder de lat in Heerle degradeerde HSC’28 na een periode van tien jaar uit de vierde klasse. Janse had een erg druk seizoen waarin hij vol aan de bak moest. De goalie kon vele ballen pakken, maar kon met zijn ploeggenoten niet voorkomen dat de rood-zwarten afdaalden naar het laagste niveau. “Dat was erg jammer en het is HSC-onwaardig dat we op dit niveau spelen. We treffen nu soms rare tegenstanders die een tikkeltje lomp zijn. Maar gelukkig hebben wij een goede ploeg en draaien we erg goed mee bovenin in de competitie.”

HSC doet vol mee voor de titel en verzekerde zich ook al snel van nacompetitie, door de eerste periode te winnen. “Het kampioenschap is onze doelstelling, maar ik denk ook wel dat we hier flink gaan feesten als we via de nacompetitie terugkeren in de vierde klasse”, zegt Janse. Maar zover is het nog lang niet weet de keeper, die een compleet ander seizoen beleeft dan vorig jaar. Toen vlogen de ballen hem soms letterlijk om de oren en had hij weinig rust in het doel, terwijl de student Bedrijfseconomie in de vijfde klasse veel minder te doen heeft. Welke situatie heeft zijn voorkeur? Janse moet even nadenken over die vraag voordat hij antwoord geeft. “Het is wat saai als er weinig gebeurd voor ons doel, maar het geeft anderzijds ook een kick om juist dat éne moment belangrijk te zijn voor je team. Sowieso heb ik echt een hekel aan tegengoals. Ik heb veel liever dat we een saaie wedstrijd met 1-0 winnen, dan dat we in een spektakelstuk met een 5-4 winstpartij van het veld stappen.

Janse noemt zichzelf een gemotiveerde keeper, die goed is in een-op-een-situaties en goed kan meevoetballen. Ook is hij nog jong en ambitieus. Hij hoopt met HSC’28 zo snel mogelijk terug te keren naar de vierde klasse en hoopt dat dit niveau niet zijn plafond is. “Wellicht kan ik in een hogere competitie ook goed meekomen, ik ben daar wel benieuwd naar. Maar dat is nog toekomstmuziek. Ik heb het nu erg goed naar mijn zin bij HSc’28 en ben alleen maar bezig met onze doelstelling: promoveren.”

Bron: VoetbalJournaal.